- adelainak
Čisté tělo - čistá mysl
Aktualizováno: 26. 4. 2022
aneb můj pohled na věc;)
Vycházím nejvíce z principů ayurvédy... To znamená stravovat se nejen dle své konstituce, ale také vnímat sezónnost, lokálnost, kvalitu potravin...
Pro mě bylo velkým ulehčením v kuchyni a v přístupu k vaření zjištění, jaké kvality má jaké koření. Například které ochlazuje, které zahřívá apod...
To, co jíme je potřeba vnímat celistvě, což ayurvédský princip stravování nabízí... Lze se zaměřit na konkrétní koření a chutě, ale také lze, to vzít více ze široka a nahlížet na stravování komplexněji, od přípravy jídla přes povahu potravin, až po způsob jezení...
Je zcela zásadní vnímat také povahu či kvalitu stravy jako takové a zaměřit se spíše na tu Sattvickou - tudíž se vyhnout potravinám, která jsou příliš pálivá, těžká, kyselá, trpká, slaná, suchá... a vyhledávat jídla a potraviny, která jsou lehká, sytá, šťavnatá, výživná...
Úžasné je také si všímat, kdy vaše tělo tráví nejlépe, to je když je vaše Agni nejvíce aktivní a v ten čas se nadlábnout... tím se vyhnete i pocitům těžkého bříška( jen se nesmíte přejídat:)
...Agni si můžete představit jako svůj vnitřní oheň, který má funkci vstřebat a strávit vše co pozřete, ale hlavně vaši potravu přeměňuje na energii... Proto, to, co sníte, ovlivňuje to, jak se pak cítíte... Viz výše, povaha stravy podle gun - Sattva, Rajas a Tamas...
Další vychytávku kterou jsem si osvojila, vychází z principů TCM(Tradiční čínské medicíny) Ta má stravu rozdělenou ne podle dóš ale podle elementů... Stejně tak, jako v ayurvédě, která doporučuje, aby byla na vašem jídelníčku zastoupeny všechny chutě, TCM mluví o tom, aby jste ve skladbě svého jídelníčku měli všechny elementy;) Každý element má svou denní dobu... Výčet potravin, pokud vás to zaujalo, najdete snadno na internetu...stačí zadat třeba strava podle pěti elementů... Samozřejmě jako zásadní rozlišovací povaha potravin, funguje na principu Jin a Jang.. Což lze dobře použít při konkrétních potížích, jenž víte že vychází z přemíry či prázdnoty jangu nebu jinu.
Co je ale zajímavé, je rozdělení podle orgánů... Nejen ve dnech, ale v celém roce. Tzn. že v určitý čas či měsíc je nejvíce aktivní jeden daný orgán. Je to super indikátor například při chronických opakujících se bolestech, nepohodlí, čehokoli, co není přirozené... V těchto případech je dobré vysledovat, zda se nepohodlí, či nepříjemné pocity, bolest neobjevují stále ve stejnou dobu... nebo ve stejném ročním období;)
Nejčastěji se uvádí 12 hlavních orgánů, stejně tak , jako máme na těle dvanáct hlavních meridiánů(o tom, zase jindy) Šest orgánů povahy Jin a šest povahy Jang. A každý orgán má svůj aktivní měsíc a hodinu. A vy ho můžete podpořit v ten nejvhodnější čas😊 No, není to paráda…
Je to vlastně úúúplně jednoduché - principem a gró toho, jak se stravuji, je, že se snažím stravovat tak, aby žádné ,,nečistoty" nevznikaly... čisté tělo – čistá mysl😉 (pozor, aby jste si nemysleli, teorii mám načtenou, ale strašně ráda hřeším😊))
Také mám za sebou různé experimenty s alternativními druhy stravování, díky tomu vím, co mi funguje, čemu se vyhnout:) takže se nebojte experimentovat, jen při tom buďte bdělý a vnímavý ke svému tělu…
Vlastně neustále vybalancovávám svůj jídelníček... Například když vím, že jsem snědla něco né přiliš ,,hodnotného" pro tělo, tak si ten den či následující den, stravu odlehčím... nebo pokud cítím, že mé bříško stagnuje, zařadím lehký půst, vhodnou potravinu, uvařím jídlo, které podpoří proces v návratu do rovnováhy, těch možností je spousta ... Reaguji na konkrétní stav svého zažívání...
Myslím na svůj mikrobiom, teď už vím, že když má střeva nejsou v pohodě, tak se to vždy podepíše i na mé náladě... Znáte ten pocit otrávenosti;)
Takže letem světem východem - půsty a očisty jsou vhodné zařazovat na jaře, kdy je potřeba po zimě odlehčit jídelníček a vnímat jak naše energie se překalibrovává ze směru dovnitř, směrem ven... ostatně jako v přírodě.. Ovšem je dobré vědět, jaké jste konstituce a jaký druh očisty a půstu je pro vás vhodný a příznivý... Ať TCM nebo Ayurveda, oba dva mluví o tom, jak je důležité jídleníček na jaře odlehčit a vyživit se... Na půsty, ale pozor, nevhodně zvoleným půstem, si můžete spíše přitížit nežli odlehčit... Zkuste se ladit na jaro v přírodě, probouzet energii... a všímejte si, klidně začněte tím, že si bude všímat toho, že si všímáte😉
